Justin en de Boom van Oorsprong van Marcel Heunks

© 2017 Marcel Heunks   

ISBN 978-90-824129-1-8                                       Genre: Kinderboek

Marcel Heunks is docent Nederlands, blogt en schrijft ook verhalen voor volwassen lezers. Dit verhaal was zijn debuutjeugdboek uit 2017.

Samenvatting

Het boek begint met een voorwoord dat alleen voor kinderen is. Met daarin de 3 zinnen geciteerd: Wat anderen ook zeggen: trek je er niets van aan. Jij en alleen jij bepaalt wat je wilt en of je het uiteindelijk ook gaat doen. Jij en niemand anders.

Niet lang nadat Justin samen met zijn vader verhuisd is van de stad naar een bijzonder huis aan de rand van het bos vindt hij op zolder een boekenkast vol met boeken die achtergelaten zijn door de vorige bewoners. Als Justin een boek eruit pakt, ziet hij dat het heel oud lijkt en door de titel denkt hij dat het boek misschien van een goochelaar geweest is. Dan doet hij iets wat verschrikkelijke gevolgen heeft en waardoor hij zich moet verantwoorden voor zijn daden aan de reuzenkabouters. Hierna beleeft hij in een wervelwind allerlei avonturen, waarbij hij vreemde wezens ontmoet samen met zijn pas verworven vriendin Marinda, het pratende konijn Archibald en de reuzenkabouter Vilinius.

Voor de rest is het verhaal te leuk om uit de doeken te doen, dus begin er aan te lezen/voor te lezen.

Mijn mening

Justin en de Boom van Oorsprong is een fantasierijk avontuur met een beetje magie rond de kersttijd geschreven. Het leuke hiervan is dat alle wezens zo menselijk overkomen dat het niet vreemd zal overkomen wanneer je kinderen ze in het echt zouden tegenkomen. Je ziet alles zo voor je gebeuren. Ik was hierover zo enthousiast om aan iedereen die ook kinderen heeft te vertellen over dit boek en heb ze ook nieuwsgierig gemaakt, waardoor sommigen een print screen hebben gemaakt of de titel hebben opgeschreven. Dit verhaal heeft me heel vrolijk gemaakt, waardoor ik het ook aan kan raden aan de wat oudere lezer.

Conclusie

Het boek heeft prettig te lezen hoofdstukken die zeker niet te lang zijn om voor te lezen voor het slapen gaan, gemakkelijk taalgebruik wat goed bij de lezertjes past. De zinnen die ingewikkeld lijken worden even later op een speelse manier uitgelegd, waardoor er ook leermomenten in zitten. De schrijver kan zich goed in de belevingswereld van deze jonge lezers inleven, waardoor het zeker zal aanspreken.  Het is uitermate geschikt voor kinderen van circa tien jaar maar zeker ook leuk om voor te lezen aan jongere kinderen, zoals ik zelf het ondervonden. Je ziet het zo gebeuren. Het is een origineel verhaal met een hele goede spanningsopbouw. Het verhaal gaat over onwerkelijke nieuwe vriendschappen en vertrouwen. Dit zou zo in deze tijdlijn passen, waar alles wat anders is bij voorbaat niet wordt omarmt.

Dit boek krijgt van mij 5 sterren ✪✪✪✪✪

Met dank aan de Facebook-groep  Selfpub Café waarvoor ik dit boek als estafetteboek mocht lezen en recenseren. 

1 Comment

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.