‘De poppenfabriek’ – Elizabeth Macneal

© 2019 The House of Books       
ISBN 978 90 443 5500 0         
Genre: Nur 342 – Historische roman (populair)
Uitvoering: Paperback

Foto ‘gestolen’ van BookSpot

Op 22 juni 2019 was ik uitgenodigd op landgoed Boekesteyn van Natuurmonumenten in een kleinere vergaderlocatie waar BookSpot haar leesclub heeft coördineert. Ik mocht meedoen met de leesclub over de debuutroman ‘De poppenfabriek’ geschreven door Elizabeth Macneal. Deze roman komt rond deze tijd in de boekhandels. Gedurende een overvloedige high tea aan een mooie ovalen tafel werd op afstand door de schrijfster vragen gesteld, die via de uitgever The House of Books vervolgens aan ons lezers gesteld werden. Er vormden zich interessante discussies, helaas kan ik daar niet verder op in gaan wegens spoilers. Aan het eind kregen we nog een presentje mee, het boek De Boekbinder van Bridget Collins!

Dit is de debuutroman van deze auteur en het werd verkocht aan 30 landen en leverde haar de Caledonia Novel Award 2018 op.

Cover 

De cover laat heel goed zien hoe het boek in elkaar steekt en is feitelijk betoverend en wonderlijk mooi weergegeven, dit zal wel duidelijk worden als je het boek leest.

Als je het leuk vindt om de totstandkoming van de cover te zien, kijk dan op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=e61scfG3VK4

Samenvatting

Het verhaal speelt zich af in Londen rond het jaar 1850. De rode draad is de 1e internationale wereldtentoonstelling over cultuur en industrie die dan zal worden gehouden. Iris Whittle is het centrale hoofdpersonage en is zich niet bewust van het effect dat ze heeft op de paar mannelijke bekenden om haar heen, haar grootste wens is om schilder te worden. Silas Reed is een taxidermist (preparateur van dieren) en droomt ervan om ooit beroemd te worden. Diegenen die zijn opgezette beesten bij opdracht afnemen zijn voornamelijk schilders omdat ze een zo realistisch mogelijk schilderij willen maken. Hij ontmoet Iris via Albie een tienjarige jongen die hem kadavers van dieren levert maar ook poppenkleertjes naait voor de poppenfabriek waar Iris samen met haar tweelingzus werkt en is meteen geobsedeerd door haar.

Quote:Zijn blik gaat naar de dame. Het eerste wat hem opvalt is hoe lang ze is. Wel zo lang als een man. Haar rode haar hangt in een zware vlecht op haar rug en reikt tot haar middel. De dame die Albie bij de pols heeft gegrepen, heeft een lichte misvorming aan haar linkerschouder.

Helaas wil hij Louis Frost de schilder een plezier doen wegens een fout met een opgezette duif en suggereert hij om Iris die hij naar eigen zeggen een koningin, een koninklijke vrouw noemt te vragen als een model voor diens schilderij. Mede door het aanbod van Louis verlaat ze haar zus en langzaam aan worden beiden verliefd op elkaar.

Al deze gebeurtenissen voelen soms liefdevol, ongrijpbaar, duister en laat je af en toe gruwelen.

Mijn mening

De trefwoorden die bij mij tijdens het lezen opkwamen zijn: Een historische, romantische, lugubere thriller. Meegezogen werd ik in het verhaal, begon me al het einde van het boek voor te stellen door de subtiele suggesties die door de schrijfster gewekt werden. Naarmate het boek vorderde werd het verhaal nog mooier, fascinerender, griezelig en curieus.

Conclusie

Dit debuut laat je niet los, elk personage zorgt ervoor dat je een mening vormt, de een grijpt je meer aan dan de ander en de tijdsgeest is subliem weergegeven. Na het lezen laat dit boek je niet los en blijf je nog steeds verder fantaseren.

Dit boek krijg een verdiende 5 sterren ✪✪✪✪✪.

Met dank aan The House of Books én BookSpot voor het exemplaar om te recenseren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.