“De Hypernachtserie #1 Asverze’ – Erik Le Romancier

© 2019 E. van der Heijden
Omslagontwerp: Jen Minkman
ISBN 978-90-9023335-0
Genre: Nur 334 – Fantasy
Uitvoering: Paperback

Dit boek heb ik van de auteur zelf gekregen via een oproep doorgespeeld door de lieve Jen Minkman om te recensenten.

Cover

De cover laat een vrouw zien in een bos op haar hurken en het lijkt erop alsof ze iets aan het overpeinzen is. De kleuren zijn prachtig in het paars en blauw.

Samenvatting

Asverse leeft in een geïsoleerde, door een eeuwenoud mythisch oerwoud omgeven plek genaamd Maanwelle. Ze is niet gelukkig en vreest het moment dat ze uitgehuwelijkt wordt. Dat ze meer vrijheden van haar vader kreeg dan alle andere vrouwen maakt dit niet minder wrang, daar haar vrijheid beknot zal worden zodra ze getrouwd is. Haar verloofde is in haar ogen een grote hersenloze goedzak en het idee om met hem te moeten trouwen vervult haar met afgrijzen.

Wanneer ze op audiëntie moet gaan bij de opperpriester Ydo, maakt hij haar uit voor een on-vrouw: een smerige, zieke, misselijk makende zondares omdat ze geen enkele vrouwelijke ronding heeft en van binnen de gelijke aan een man wil zijn. En dat is per definitie in hun wereld waar vrouwen niets meer waard zijn dan het bezit van een man een regelrechte abominatie. Omdat de komst van Corivont op komst is, is er geen plaats voor on-vrouwen in Maanwelle.

Mijn mening

Het is een uiterst vrouwonvriendelijke wereld gedomineerd door megalomanen, waar een vrouw niet meer mag zijn dan een schaduw en gedwee. Waar kinderen zodra ze ongesteld worden uitgehuwelijkt worden, maakt me misselijk is schokkend. Dit boek heeft me letterlijk uit mijn comfortzone getrokken en heeft me letterlijk wakker gehouden.

Conclusie

Het is een kleurrijk verhaal. Het heeft mijns inziens veel weg van een geïsoleerde sekte met harde hand geregeerd door een of meerdere egoïstische leiders die met angst de boel onder de duim houden. Gelukkig is het fantasie en zal het als zodanig gelezen moeten worden. Daarom is het wel knap van de auteur dat hij de lezer kan raken met zijn verhaal en dat het je laat nadenken.

erik

De auteur

Erik Le Romancier (Sint-Oedenrode, 9 juni 1972) is het pseudoniem van Erik van der Heijden. Hij debuteerde in 2015 met de verhalenbundel Stilte Graag! In 2017 verscheen zijn roman Liefde, Lust en Andere Ongemakken. In 2019 verschijnt zowel zijn nieuwste boek (Asverze, deel 1 van de fantasyreeks De Hypernachtserie) als de begeleidende muziek daarbij.

Erik Le Romancier
Dit boek krijgt 3 1/2 sterren ✪✪✪ 1/2.

Met dank aan Erik voor het exemplaar om te recenseren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.