‘De Borneodeal’ – Jacob Vis

© 2019 Uitgeverij Ellessy
ISBN 978-90-8660-390-9
Genre: Thriller
Uitvoering: Paperback
Thrill-Zone-2

Met dit boek doe ik mee met de 149e leesclub van ThrillZone.

Cover en achterflap

De cover toont een erg mooie en scherpe foto vanaf hoog in de lucht gemaakt, uitkijkend op een boom met aan de stam vasthoudend een Orang Oetan. De achterflap laat een intrigerende tekst waar het boek over zal gaan. Daarnaast zijn enkele quotes te lezen over de auteur door derden.

Samenvatting

Tjibbe Veenstra en zijn Javaanse vrouw Saïda zijn hebben in februari 2017 een nieuwe plantage ‘Sinar Mas’ in Kalimantan met oliepalmen. Daar ontmoet hij Sukumi die daar de trossen aan het oogsten is om ze daarna naar de fabriek van de Chinezen te brengen op de fiets, waar hij volgens eigen zeggen meerdere keren heen en weer voor moet fietsen, hij legt uit dat er angst heerst en al hij zijn oogst laat liggen deze daarna weg is, Tjibbe biedt aan om het met de pick-up te brengen en de man is ongelooflijk verrast. Deze man en zijn familie worden goede vrienden van hem.

Tjibbe is ingehuurd door de regering van Singapore om samen met Joost Hellweg een meer duurzamere en meer milieuvriendelijke manier van werken toe te passen. Als ze op de goede weg zijn, worden ze tegengewerkt door de andere plantagehouders en de plaatselijke vertegenwoordigers, wat resulteert in verraad, misdaad, verminking, verkrachting, criminaliteit en overspel.

Naast dit verhaal speelt er een andere nare zaak in dezelfde regio, door het grote geld wat te verdienen is met het ontvoeren en doden van mensen voor hun organen en wordt ook daar onderzoek naar gedaan.

Quote:  Terwijl ik naar de otters keek, kreeg ik opeens het idee dat de wedergeboorte van de onsterfelijke ziel een aantrekkelijke gedachte is.’ (Gewoon door de gedachte al is het een mooie quote.)

Female Sea Otter Holding Newborn Pup Out Of Water, Prince William Sound, Southcentral Alaska, Winter

Mijn mening

Het is een compleet verhaal verteld vanuit meerdere misdadige voorvallen, waar ook vriendschap een rol speelt. Heel onverschrokken verteld maar totaal niet ingewikkeld, heerlijk om te lezen. Komt me heel erg over als een gebeurtenis dat zomaar waarheid kan zijn. Een toegevoegde waarde vond ik ook de gedachten van Saïda, die cursief verwoord waren.

Conclusie

Een schrijfstijl die heel soepel door het verhaal heen gaat, ook al is wat je leest soms gruwelijk. Erg goed onderbouwd, waardoor je zeker het idee hebt dat er gedegen onderzoek naar de inhoud is gedaan. De insteek, hoe er anders omgegaan kan worden met het milieu in landen waar het voeden van mensen, honger is natuurlijk geen optie, als eerste behoefte wordt geplaatst is een goed streven. Alleen jammer dat er nog andere redenen zijn, zoals hebzucht, corruptie, angst die moeilijk te bestrijden zijn.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De auteur

Jacob Vis (1940) heeft een eigen Wikipediapagina en is schrijver van (bij mij bekend) dertig boeken.

Een tipje van de sluier over hem tijdens een interview:  Jacob Vis wil de realiteit beschrijven. ‘Ik wil de dingen niet mooier maken dan ze zijn, ik wil de werkelijkheid beschrijven’. Dit kan betekenen dat in sommige boeken gewelddadige scenes voorkomen. ‘Niet vanwege spanning en sensatie, maar omdat de ik de realiteit wil weergeven met al zijn mooie en minder mooie kanten’.
Dit boek krijgt 4 ½ sterren ✪✪✪✪½.

Met dank aan ThrillZone en Jacob Vis voor het exemplaar om te recenseren.

OrangOetans

Extra toevoeging die ik jullie niet wil onthouden: de site van Orangutan Rescue (hier) over de invloed van de palmolieplantages.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.