‘Het verdronken land’ – Cyn Balog

© 2020 Dutch Venture Publishing
ISBN 978-94-92585-45-5
Genre: Nur 285 – Fictie 15+
Oorspronkelijke titel: ‘Drowned’

Dit boek is het derde op rij van de blogtours waar ik aan mee mag doen voor Dutch Venture Publishing en dit keer is het een Young Adult.

2020-02-18 11.43.27

Cover

De cover laat een vrouwenoog zin een blauw/paarse kleurstelling en het lijkt erop dat het onder water is.

Samenvatting

Sneak

Het verhaal gaat over Vina en door het steeds langzaam verder oprukkende water, begint elke dag met een ‘volkstelling’ waarvoor ze zich naar een platform midden op een verhoging op het eiland moet verplaatsen. Ze heeft een hekel aan het tellen omdat er steeds minder mensen overblijven. Ze is en voelt zich nutteloos, ze mist een arm, is misvormd en kan daardoor geen nuttige werkzaamheden doen en wordt ook door zichzelf bestempeld als het laagste van het laagste. Daarnaast is het ieder voor zichzelf, het kan tenslotte je laatste dag zijn. Hoewel ze stiekem gek is op Tiam de enige jongen van haar leeftijd, wordt er van iedereen en dus ook van Vina verwacht dat er geen gevoelens voor een ander ‘getolereerd’ worden.

Er is ook nog een kasteel op het eiland en daar wonen koning Wallow, zijn dochter Ster de prinses en hun schildwachten, als het water hoog staat is alleen de toren van het kasteel het enige dat niet overloopt en nog hoger is dan hun platvorm. Dan na een hele tijd zijn de koning en zijn dochter bij het platform te vinden en de koning praat met Tiam, dan ziet hij Vina en vraagt hoe oud ze is, helaas krijgt ze het idee dat hij van haar walgt.

Quote: ‘Ze is … Ik denk niet … kijk nou naar haar.’

Dan blijkt dat de koning erg ziek is en een paar maatregelen wil nemen. Voor ze er erg in heeft wordt ze toegelaten in het kasteel om gezelschapsdame van de prinses te worden. Haar leven wordt anders en ze krijgt te maken met geheimen waar de anderen niets van weten, mede omdat zij in tegenstelling tot de anderen heeft leren lezen van haar vader.

Mijn mening

Het is een boek over de uitzichtloosheid van een volk dat op een eiland leeft dat langzaam verdwijnt en dat maakt dat je het gevoel krijgt dat erg angst, gelatenheid, boosheid en strijd de boventoon voeren. Het leest ook erg spannend naarmate het boek vordert. Alleen aan het einde voel ik een groot gemis, net of het verhaal niet eindigt maar er nog een vervolg komt.

Conclusie

Het is een fantasievol boek geschreven voor en over 16 tot 18-jarigen. Door het ‘ik’ verhaal, verteld vanuit Vina is het goed inleven in de gedachtegang van een tiener en is het een ware young adult fantasy. En het is zeker origineel en fantasievol.

auteur

De auteur

Amerikaans bestsellerauteur Cyn Balog heeft al negen young adultromans op haar naam staan en is in diverse talen vertaald. ‘Het verdronken land’ is het eerste werk van haar hand dat in het Nederlands verschijnt.
Dit boek krijgt 4 sterren ✪✪✪✪.

Met dank aan Dutch Venture Publishing voor het exemplaar om te recenseren.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.