‘Winteruren’ – Filip Bastien

© 14 februari 2020 Uitgeverij Hamley Books
ISBN 9789463967051
Genre: Nur 330 – Spannende boeken algemeen / 332 – Thriller
Uitvoering: Paperback
Grafisch design van: CP Smith
Pagina’s: 200

Zoals het bij jullie al bekend is ben ik een van de gelukkigen die met de Blogtours van Hamley Books mag meedoen, hierbij het derde boek van dit jaar 2020!

cover

Cover

De cover laat een tijdloze afbeelding zien, bestaande uit een oud uitziende geschreven brief of manuscript op de achtergrond en daar ‘bovenop’ klaprozen, grashalmen en een zakhorloge. Ook is het logo van: The Indie Awards met daarin Winnaar 2018 te zien.

banner

Samenvatting

Het is in december van het jaar 1989 als Richard Van Waeyenberghe, 74-jaar oud een prentbriefkaart met op de voorkant de peperkoeken kerken van Leningrad van zijn Josefientje in zijn hand heeft en daardoor terug gezogen wordt in het verleden. Het vreemde is dat er op de kaart staat: ‘wellicht mijn allerlaatste’ en dit doet vermoeden dat er meer kaarten en of brieven zijn verstuurd die hij niet heeft ‘gekregen’.  Zou zijn vrouw, nu op het sterfbed liggend ze achtergehouden hebben? En is dit de laatste kans om Fientje, de liefde van zijn leven nog eenmaal te ontmoeten? Dilemma, je kunt niet bij je vrouw weg op dit cruciale moment, maar je wilt wel de kans krijgen om nog eenmaal je jeugdliefde te ontmoeten.

Quote: ‘Tenzij…Anna-Maria beschouwde de postbus als haar persoonlijke territorium. Het enige sleuteltje ervan hing aan haar sleutelbos.’

Mijn mening

Het was even wennen omdat het verhaal steeds terug in de tijd ging en dat maakte het moeilijk om dit verhaal te begrijpen in het begin, net alsof alles midden in een zin afgekapt was. Pas later in het boek begon het boek me te pakken en kon ik het verhaal beter volgen. Het gaat over een leven van vallen en opstaan, veel meemaken en overleven. Fijn dat Filip het verhaal van zijn grootvader met een groot publiek heeft gedeeld.

Conclusie

Het is een boek dat een verhaal verteld over een leven die niet gemakkelijk is geweest, de liefde van je leven die steeds uit je leven glipt en daardoor een andere keuze maakt, hoe hij beide oorlogen heeft beleeft en wat hij daar heeft meegemaakt. Een eeuw aan leven dat verteld wordt door middel van terugblikken.  Het boek is prachtig uitgevoerd met mooie oude zwart/witte foto’s die bij de verhaallijn passen.

Filip

De auteur

Filip Bastien (Eeklo, 1962) woont met zijn vrouw Annie in Werchter. In het dagelijks leven is hij systeembeheerder, daarnaast schrijft hij ook boeken.

De titel van zijn debuut, ‘Winteruren’ kan je mogelijk bekend in de oren klinken. Logisch, want Filip heeft dit verhaal in eigen beheer uitgebracht in 2018, waarna het meteen warm werd ontvangen door vele lezers.

Winteruren werd genomineerd als ‘beste boek 2018’, zowel voor de jury als voor het publiek, voor de Indie Awards – de prijs voor onafhankelijke uitgevers. Het boek won de juryprijs van het meest memorabele hoofdpersonage 2018, meteen ook de eerste Indie Award voor een Vlaming.

Deze prijs betekent veel voor Filip, die zich voor zijn boek liet inspireren door zijn grootvader, Richard Van Waeyenberghe, die in werkelijkheid helaas op jonge leeftijd stierf en een zwaar leven achter de rug had.

Momenteel werkt Filip aan een kinderboekenreeks, een thriller en een komische oorlogsroman.

Dit boek krijgt 4 sterren ✪✪✪✪.

Met dank aan Uitgeverij Hamley Books  voor het exemplaar om te recenseren

Hierbij als extra de officiële trailer:

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.